“ÉRZELMEINK SZÁZEZER ÉVE VÁLTOZATLANOK”

Kósa Erika a Forbes leggazdagabb magyarokat fölvonultató listáján sokáig az egyetlen hölgyszereplő volt, időközben kivonult a pénzügyi világból, a nevével fémjelzett akadémián többek közt az érzelmi intelligencia fontosságát is hirdeti. EQ Sexy elnevezéssel mozgalmat indított, melynek második születésnapját az Akadémia csapatával a 2019. október 13-ai rendezvényen ünneplik. Erikával ennek apropóján készítettünk interjút.

Mi késztette arra, hogy az érzelmi intelligencia népszerűsítésével foglalkozzon?

Huszonhét évet töltöttem a pénzügyi szakmában, ezalatt tapasztaltam meg, milyen nehéz a jó együttműködés a munkatársakkal, ügyfelekkel, vagy akár a magánéletben. Mindig olyan szervezeti kultúrában dolgoztam, ahol a képzés, a tanulás elengedhetetlen volt. Huszonöt évvel ezelőtt még személyiségfejlesztő tréningeket tartottunk, hiszen nem is tudtuk, hogy létezik az érzelmi intelligencia, szakirodalom sem volt hozzá itthon. A képzéseink során bizonyosságot nyert, hogy akik energiát fektetnek önmaguk fejlesztésébe, sokkal sikeresebbé válnak a magán- és az üzleti életben egyaránt. Eredményesebbek kapcsolataik építésében és megtartásában. A több évtizedes munkám sikerét alapvetően a munkatársak folyamatos képzése alapozta meg, mely hozzásegítette őket ahhoz, hogy összhangot teremtsenek a magánélet és az üzlet szakadatlan kihívásai között. Ez az eredmény mutatott rá arra, hogy folytatnunk kell a munkát, ezért indítottuk el a Kósa Erika Akadémiát.

Mit jelent és miért jött létre az EQ Sexy Mozgalom?

Az Akadémiára elsősorban olyan üzletemberek, vállalkozók járnak, akik a munkatársaikkal fejlődést szeretnének elérni a kommunikáció, sales- vagy más üzleti területen. A mozgalom viszont szélesebb réteget szólít meg, kortól, státusztól függetlenül. Az EQ Sexy Mozgalmat az Akadémia hívta életre, hogy minél többeket elérjünk, és életszerű, gyakorlatias példákon, mintákon, életutakon keresztül megismertessük, mit jelent az érzelmi intelligencia. Ki merem jelenteni, hogy ez a 21. század egyik legfontosabb képessége, sőt, legszívesebben kivenném az „egyik” szót. A mozgalom első évében tematikus oktatásokat tartottunk, meghirdetett időpontokban, neves előadókkal, szakemberekkel. A második évben már az online felületekre koncentráltunk, bízva abban, hogy még több érdeklődőt érhetünk el. Az online edukáció során több mint száz olyan cikket jelentettünk meg, amelyek gyakorlati példákon keresztül segítenek a munkahelyi, a családon belüli és úgy összességében, az emberi kapcsolataink kiépítésében.

Mesélne az érzelmi intelligenciáról?

Azóta léteznek érzelmek, amióta ember az ember, miközben a nyelvi kommunikáció csupán százezer éve jelent meg. Ezért nem csoda, ha az érzelmeink azelőtt tolulnak elő, mielőtt cselekednénk. A magyar nyelv csodálatos, száznyolcvan érzelmet különböztet meg. Ha felismerjük az érzelmeinket, tudni fogjuk, mi zajlik bennünk, a testünkben. Az érzelmi intelligencia – az EQ – jelentése, hogy képesek vagyunk felismerni és kezelni érzelmeinket, és másokéit is, ezáltal jobban tudunk kommunikálni egymással, hatékonyan alakítjuk emberi kapcsolatainkat és könnyebben oldunk meg problémákat. Minden cselekedetünket megelőzi egy érzelem, mely hat a gondolatainkra és megnyilvánul a tetteinkben. Ha ezeket felismerjük, jó úton járunk ahhoz, hogy a pozitív emóciók felé mozduljunk el és a negatívakkal is tudjunk bánni. Nem volt a történelmünk több száz esztendőjére visszatekintve olyan ötven év, ahol ilyen attraktív változáson ment volna keresztül a világ. Ha megnézzük, honnan hova fejlődtünk; pár évtizeddel ezelőtt milyen célokat tűzött ki maga elé valaki, és ma milyen vágyaink vannak, akkor látszik, hogy míg a hatvanas években belülről jövő attitűd jellemezte a célokat, addig most inkább kívülről jövő impulzusok formálnak. Rengeteg az információ a digitális térben, a világ bejött az otthonunkba és az értékrendek megváltoztak. Az egyetlen stabil dolog, amibe kapaszkodhatunk, az érzelmeink, amik változatlanok. Bennünk vannak, visszük őket tovább. Az érzelmi intelligencia minden korosztályt érint, szinte a megtermékenyített petesejtnek is szól, hiszen a magzati korban is meghatározó az anya lelkiállapota. Mondhatjuk: az érzelmek a zigótától a temetőig elkísérnek minket.

Nyitottak-e az emberek az érzelmi intelligenciájuk fejlesztésére?

Az emberek többsége még nem ismerte fel, hogy az érzelmek tanulmányozása milyen előnyökkel jár. Munkatársainkkal amolyan előfutárai vagyunk az érzelmi intelligencia fontosságát hangoztatóknak. Két év alatt több ezer embert elértünk, de ezt a számot növelni kívánjuk. Küldetésünk úton-útfélen hirdetni, hogy az EQ fejleszthető. Szeretnénk, ha október 13-a az EQ világnapja lenne. Ehhez sok-sok embert kell mozgósítanunk és legalább két országot bevonnunk.

A születésnapi ünnepség színesnek ígérkezik a beharangozók szerint. Jövőkutatótól kezdve a Halott pénz együttes frontemberén át generációs szakértőig, sőt táncművészig, a legkülönfélébb szakma jeles képviselői fellépnek. Mi alapján válogatták össze a résztvevőket? Milyen programokra számíthatnak az érdeklődők?

Nem konferenciát tartunk, hanem ünneplünk. Könnyedek leszünk; a leghosszabb előadás is csak húsz perces. Mozgalmas programot állítottunk össze, sokan szerepelnek a színpadon, lesznek előadások, interjúk, kerekasztal beszélgetések. Például egy biotechnológiával foglalkozó, világhírű kutató arról fog beszélni, merre tart a világ, hogyan hosszabbítható meg az élet, milyen minőségben élhetünk. Az „EQ Sexy” továbbra is mottója a mozgalomnak, de alcíme is van az idei rendezvénynek: Embernek maradni. A cím utal arra, hogy a technológiai fejlődés – akár, ha a robotikára gondolunk – milyen „embert próbáló” változásokat hoz. Ezzel összefüggésben meghívtunk jövőkutatót is. Az Embernek maradni egyben az ünnepi előadásom címe is. Nem titok, hogy itt is az érzelmek fontosságáról lesz szó.

Gondolja, hogy a harmadik születésnapra megvalósulhat az EQ világnap? Milyen más elképzelése, célkitűzése van a következő évre?

Vágyaim közt szerepel, hogy egy-két éven belül október 13-át az EQ világnapjává nyilvánítsák. Az akadémiánkon sikerrel működik a 18-35 év közötti fiatal vállalkozók Junior mentorprogramja, azonban mellettük szeretnénk az idősebb generáció tagjait is megszólítani. Úgy véljük, hogy az ötven feletti korosztály érdemtelenül kevés figyelmet kap ma Magyarországon. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy időben felkészüljenek az őket érintő komoly változásokra. Rendszeres találkozóinkon kifejezetten a részükre összeállított előadás-sorozattal nyújtunk kapaszkodót az új kihívások kezeléséhez. Vendégelőadóink egy-egy órában előadást tartanak az aktuális témában, majd kötetlen beszélgetés keretében lehetőség nyílik a tapasztalatok megosztására is. A projekt alcíme: Nincsenek tabuk. A programra várunk minden olyan ötven feletti érdeklődőt, aki idős korában is tartalmas és boldog életet szeretne.

Az interjú eredetileg a Sikeres Nők magazin 2019. szeptemberi számában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: