A LÁNY, AKI VIDEÓIBAN A VALÓDI ÉLETÉT MUTATJA

Lust for Luster by Hédinke néven divatblogot vezetsz több, mint két éve. Innen egyenes az út a youtuberkedéshez, vagy nem volt olyan egyszerű belevágni a videók készítésébe? Szerepe lehet, hogy jelenleg a BME kommunikáció- és médiatudomány szakán tanulsz?

A blog eredeti neve Lust for Luster, a by Hédinkét azért tettem hozzá, hogy felismerhető legyen, később mindenem Hédinke név alatt fut majd. Nem törtem sokat a fejem, elkezdjem-e a videók készítését, a megvalósítás tartott több időbe, beszerezni a technikai eszközöket. Nem vagyok lámpalázas, jártam drámatanfolyamra, élvezem a szereplést, főleg, ha magam gyártom hozzá a tartalmat. Hogy a BME-n tanulok, hasznos, de nem sokban járul hozzá.

Meg mered mutatni magad kevésbé előnyös helyzetekben is, például otthoni cuccban, smink nélkül vagy éppen elkenődött sminkkel.

Lejárt már, hogy mindent szépnek és tökéletesnek mutatunk, úgysem hiszi el senki. Mivel mi, youtuberek az életünk nagy részét – amit szeretnénk – megosztjuk a közönséggel, várható, hogy nem minden fenékig tejfel. Néha hülyén nézünk ki, néha viccesek vagyunk.

Hovatovább: kamera előtt leborotváltad a szemöldököd!

Annyira nem is tartottam bevállalósnak a szemöldökborotválást, mint amennyire felkapták. Kicsit azért gondolkoztam, hogy – basszus, mi van, ha most két hétig hülye fejjel kell kinéznem? –, de csak két hét, na bumm, nem történik semmi. Motivált, hogy egy általam kedvelt amerikai youtuber, Jenna Marbles ezt már korábban megtette: gondolta, milyen vicces lenne, ha minden nap más szemöldököt rajzolna magának, és leborotválta. Néhány hónap múlva a videóiban már ugyanúgy nézett ki, mint előtte. Sosem titkoltam, hogy Jenna példával jár előttem a videóival. Nem beauty youtuber, beauty blogger, ő csak egy lány, aki szereti megosztani a hülyeségeit a Youtube-on. Nekem ez sokkal szimpatikusabb vonal, mint a szimpla beauty-s. Nem azt csinálom, amit ő, engem érdekel a sminkelés és a divat, csak nem ennyiben merül ki a személyiségem – szeretném, ha ez kiderülne a nézők számára.

A social media hobbi, vagy meg is tudsz belőle élni? Mi a módja, hogy bevételed legyen a videókból?

Monetizáljuk a videókat, vagyis a benne lévő reklámokból, melyek a videók előtt vagy alattuk futnak, pénzt kapunk. Ez Magyarországon elenyésző, szerintem itthon ebből senki nem él meg. Leginkább a szponzorok segítségével lehet megélni belőle, találni kell megfelelő támogatókat. Egyelőre dolgozom és suliba járok, de félév után nem is számítottam rá, hogy a youtuberség pénzt hoz – nem ez az elsődleges szempontom, de nem mellékes.

Mit jelent neked a youtuberség?

Általában nem tudják, hogy ha valaki youtuber, az nem jelenti, hogy minden részletet megoszt az életéből. Mi döntjük el, hogy mit akarunk megmutatni. Leggyakrabban a boldog, vidám élményeinket vesszük videóra, de ez nem egyenlő azzal, hogy tökéletes az életünk. És az, hogy videózunk, azt sem jelenti, hogy nem csinálunk mellette mást. Én például 30 órában dolgozom, és suliba is járok, nehéz összeegyeztetni, de valahogy megcsinálom, és szerintem a legtöbb youtuber így van ezzel. Nem a lábunkat lógatjuk és kamerázgatunk egész nap. Szeretnék mást is mutatni a beauty-n és a fashion-ön kívül, hogy kiderüljön, én nem egy kistükörben magát nézegető emberke vagyok, hanem lehetek vicces, szomorú, vagy amikor éppen rossz napom van a munkában, teljesen átlagos is. Furcsa még a hozzáállás a youtuberekhez, de szerintem hamarosan változni fog, mert egyre többen vagyunk és egyre jobb minőséget állítunk elő. Hamar sikereket értem el a videózással, hobbi mellett referenciává is vált. Például a social médiás munkáim alapján kaptam állást egy kreatív ügynökségen, ahol szintén közösségi oldalakkal foglalkozhatom. A hobbi és a referencia mellett – nem ezzel tervezem a jövőmet, szeretek több lábon állni –, jó lenne, ha pénzt is kereshetnék vele. Akkor az lenne a munkám, amit legjobban szeretek csinálni!

Hédinke YouTube csatornája: https://www.youtube.com/user/szhedi

Az interjú megjelent a Glamour 2017. július-augusztusi számában.

(A fotók tulajdonosa Szabó Hédi.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: