NÓRA ÉS A JÓ NŐK

Takács Nóra 2013-ban elnyerte Az év műsorvezetője díjat a Glamour Women of the Year-szavazáson. Hétköznapjairól és a közösségi médiás munkájáról beszélgettem vele a Glamour magazin számára, a 2017. július-augusztusi számba. Terjedelmi korlát miatt az interjúnak csak a fele jelenhetett meg, most közre adom a teljes anyagot.

Az elsők közt kezdted a hazai videóblogolást a találó címen futó Hogyan legyek jó nő? sorozattal. Ötperces női praktikákat mutatsz be olyan lelkesedéssel, hogy még a hagymás-csilis arcpakolást is utánad csináltam (na jó, ez a tipp pont nem szerepelt). Modellkedés után hogy jött a videózás? Hogy született az ötlet, hogy nőknek adj tanácsot?

A modellkedés hirtelen ért véget. Stylist ismerősöm hívta fel a figyelmem két induló tévécsatornára, a Lifenetworkre és Ozonenetworkre, ahol fiatal arcokat kerestek – megpróbáltam. Nem voltam valami ügyes a castingon, de mondták, hogy kameraképes vagyok, a többit megtanulom, jó leszek, csak még csiszolni kell. Így lettem időjárás jelentő. Nem volt nagy váltás, de 25 évesen úgy gondoltam, a modell-karrier véges, és nem feltétlen lesz belőlem Palvin Barbi, bár jól szórakoztam és sokat tapasztaltam. Bekerültem egy TV2-ős múlttal rendelkező, hozzáértő csapatba, ami segítség volt az indulásnál. Tapasztalt kollégáim megdicsértek, hogy mertem kérdezni. Tanácsolom is a kezdőknek, hogy merjenek kérdezni, nem szégyen nem tudni az elején. Mire belerázódtam a kamera előtti szereplésbe, a saját gyártású műsorunk véget ért. Szerencsére a csapatot nem eresztették szélnek, a csatorna internetes lába lehetőséget adott, hogy folytassuk. „Back to the basic”, a napos-felhős évek után jöhetett ismét a szépségápolás.

Láttam Youtube-on külföldiektől „otthonszépítkezős” videókat, először nem is értettem, miről van szó, viszont hiába telítődtem a szépségápolással, le tudtam ülni és nézni hosszú percekig mondjuk egy brazil lányt, milyen arcpakolást próbál ki. Gondoltam, ez olyasmi, ami másokat is érdekelhet. Mondtam az ötletet főnökeimnek, ők nyitottak voltak, csináltunk egy pilot adást. Vicces volt, ahogy kitaláltuk a műsor címét, majd’ két hétig gondolkodtunk: legyen ez-az, sikk, lakk. A producer mondogatta, hogy rímelnie kell arra, amiről szólni fogunk: hogyan legyél jó csaj? Annyit mondta, hogy a Hogyan legyek jó nő? lett a cím, utal a tartalomra és a célcsoportra. Eleinte féltem, hogy a provokatív cím miatt szúrkálodni fognak, hogy majd pont én mondom meg a tutit. Meglepett, hogy semmilyen negatív reakció nem érkezett. Teszem hozzá, elsőre egy ritka ronda arcpakolást kentem magamra, mintha azt üzenném, „tessék, mindenki így néz ki, aki pakolást tesz a fejére”. Már az első résznek 7700-as nézettsége volt, és az ötödik rész körül egyértelmű lett, hogy találtunk egy piaci rést. Rá egy évre már a TV2 Mokkájába került a sorozat, két évig csináltam. Egyedülálló volt, ahogy egy reggeli műsorba becsöppen egy alufóliába tekert hajú lány. Akik emlékeznek rám, mondják is, hogy „ez a kis MacGyver-lány, mindenből csinált már mindent”. Hat éve mennek a videók, több, mint 1300 adást készítettünk. Nem nagyon tudok praktikát, amit ne próbáltam volna ki. Nem mindből lesz videó, lecsekkolom a tippet, és ami nem válik be, arról nem forgatunk. Mondjuk úgy, több, mint 1300 trükk van a fejemben. Az interjú után is felvételre rohanok.

Csodálom az ügyességedet, ahogy alkalmi- és galaktikus sminket vagy különleges halszálka fonást készítesz. Hol tanultad a praktikákat?

A modell szeme, noha sminkelik, időnként nyitva van, nézegeti, mit csinálnak vele. Minden lánynak érdekes ez, szuper izgágák leszünk tőle, mint ötéves korunkban, mikor vártuk a Mikulást. Kérdezgettem a sminkeseket, hogyan kened oda, miért kened oda, mivel satírozod el. Nem gondoltam, hogy sminkelésben ügyes kezem lenne, mert nem tudok rajzolni, de kiderült, csak gyakorlás és jó eszközök kérdése. Nem is feltétlenül a jó termékeké, az eszközök minősége a lényeg, a minőségi ecsetek szinte mindent megcsinálnak helyetted. Bonyolultabb szemfestésnél ez az alap – ha egyáltalán sminkelni akarod magad. Úgy tűnhet, nálam must, hogy valaki ki legyen sminkelve, pedig senkire nem raknék festéket, aki nem akarja. Anyukám sem sminkel. Most nyáron lesz az esküvőm, megkért, hogy még véletlenül se sminkeljék ki, mert nem érezné jól magát. Viszont nem szeretem, ha valaki nem sminkel, és bántja azokat, akik meg igen, vagy fordítva. Mindez tanulható, a haj elkészítéséhez kell azért kis kézügyesség. Gyerekkorom óta gyakorlok, csináltam magamnak kontyokat, én fontam a környéken mindenki haját. Ránézel egy bonyolult frizurára, nem érted, hogyan készül, de ha megmutatják – nézd, itt egy copf, ott megtekered, letűzöd, háromszor-négyszer begyakorlod –, menni fog. Általában ott vérzünk el, hogy máson megy, de magunkon nem. Minap műsorvezetőként egy díjátadón én készítettem a sminkemet, a frizurámat, a sminket összeraktam húsz perc alatt, a frizurával háromnegyed órát vacakoltam. Megtekertem, megnéztem, nem tetszett, áttekertem stb. Nem lehet egy frizurát két perc alatt elkészíteni, viszont megéri bíbelődni, mert utána jönnek a bókok.

Te csinálod a sminkedet és a frizurádat az esküvőre?

Nem tudom még, a rutinommal meg tudnám csinálni, de mégiscsak az esküvőm. Inkább hátra dőlnék, és élvezném, hogy én vagyok a menyasszony. Azért egy koffer sminkkel érkezem, biztos, ami biztos (nevet).

Nagyon jól festesz képernyőn – és az életben is –, az intellektusod lejön abból, amit csinálsz, közben pedig természetes vagy. Ez gyárilag van így, vagy sok munkába kerül az egyensúlyt megteremteni?

Is-is. Dolgozom azon, hogy nyugodt maradjak. Nem kell bloggernek, vloggernek, neten- vagy médiában dolgozónak lenni, hogy stressz érjen. Ha végig sétálsz az utcán, annyi inger ér, hogy délre úgy érezheted magad, mint akit agyoncsaptak. Találni kell magunkra időt – mondom ezt könnyen, hiszen még nincs gyermekem. Látom a barátnőimen, akik most szültek, szegények nyúzottak. Őket most csak az érdekli, mit csinál a gyerek – ilyenkor áthelyeződnek a súlypontok. Mondom nekik, hogy nyugodjanak meg, mert a pici átveszi az idegességüket. Van egy fura dolog, ami kikapcsol, megnyugtat, ismerőseim nevetnek rajta, de nem zavar: ASMR videókat nézek neten, vagyis inkább hallgatom. Mindennapokban előforduló hangokat csinálnak youtuberek: hajfésülés, köröm köpogása billentyűzeten stb. Legjobban a csomagolópapír zizegése lazít el, viszont nem szeretem hallgatni, mikor valaki csámcsogva eszik, persze az eleve idegesítő zajokat sem, mikor valaki végighúzza a krétát a táblán vagy megcsúszik a kés a tányéron. Nézni is szeretem, ha csomagolnak (nevet). Ha már hangok, van egy youtuber, akinek odavagyok a hangszínéért. Nemrég láttam egy részt, amiben elmeséli, milyen mézei vannak otthon: ilyen méz, olyan méz, azt se tudod, mit nézel már félórája, totál kikapcsol az agyad. Nem túl értelmes elfoglaltság, de utána tudok újra koncentrálni. A jó időbeosztás is fontos – a párom ebben szuper! Amikor hazajön, semmi munka, amikor viszont kérdezem reggel, miért kelt fel hatkor, azt válaszolja, „mert meló van”. Jól szét tudja választani a munkát és a magánéletet, nekem ezt még gyakorolni kell. Nyomkodom a telefont, megnézem az Instát, a Facebookot, válaszolok ennek-annak – igazából dolgozom, csak nem tűnik fel. A szabadidődben ki kell zárni a munkát.

Hogyan találta ki Takács Nóra Takács Nórát?

Nem kellett kitalálni, voltam mindig, mióta élek (nevet). Az utóbbi két évben szokták megkérdezni, hogy tudatos volt-e a brandépítés. Csodálkozom, hogy brand lettem, mert a sztori nem változott. Hogy éppen A lakásban, B-ben, vagy most már C-ben forgatok, nem nagy váltás, a stúdiók mozognak, én is költözöm ide-oda, de a többi változatlan: ugyanazokkal az emberekkel dolgozom, ugyanabba a kamerába beszélek és ugyanúgy csinálom a praktikákat. Az építkezés nem tudatos. Nagy segítségemre vannak a munkatársaim. Én kezelem a Facebookot, kitalálom a videókat stb., de hogy ez mibe van belehelyezve, hogy például egy Norie boxszal kijöhetek, ahhoz segítség kell, akár, ha a beauty dobozok gyártását vagy a benne lévő termékek beszerzését vesszük. A projekteket egy csapat viszi – ha innen nézem, tudatos volt az építkezés, tudatosan óvjuk a brandet. A szerepvállalásokra odafigyelek: ha olyan márkáról van szó, ami nem illik a profilunkba, arra nemet mondunk. De olyan nincs, hogy azért megyek el este futni, hogy holnap jobb márka legyek.

A Vous portálon cikkeid jelennek meg, de a vlogolást is itt folytatod, immár Norie néven. A névváltozással változott a koncepció is?

Éles váltás volt. Nulláról hoztuk létre a szerkesztőséget, a vous.hu portált, és már két éve megy. Nem rovatokban gondolkozunk, van egy napi téma, ahhoz asszociálunk öt nagyobb cikket meg kábé tizenöt aprót. Tavaly az Egészségfejlesztési Intézettel közösen részt vettünk a Még idén kampányban. A beauty-vonalat kiegészítettük mozgással, mellette a „normál” videók is mentek. A mozgás amúgy sem áll távol tőlem, évekig vezettem az Ez zsír! minimagazint a Lifenetworkön az egészséges életmódról. Most jöttem vissza egy Mozgasd meg a lelked! néven futó roadshow-ról: kisebb, eldugott településekre vittük a hírt, hogy mozogjanak az emberek. Jöttek gyerekek és idősebbek, de főként azok, akik amúgy is mozognak. Azoknak is érdeklődniük kéne, akik nem mozognak eleget. Egy polgármester köszönőbeszédében találóan mondta, az öregek esténként szörnyülködnek, hogy – jaj, ma megint nem esett, nagyon meleg volt, a krumplibogár így meg úgy –, ám mindig azzal fejezik be – nem baj, csak egészség legyen! –, ez a lényeg! Ha hirtelen lebetegszünk, átértékelődik az egész élet. Az egészségmegőrzésre és a megelőzésre szerettük volna fölhívni a figyelmet, remélem, hogy sikerült. Mindenki sportoljon: fusson, tornázzon vagy csak vigye le a kutyáját sétálni! Egy friss kutatás szerint Magyarországon minden tizedik ember depressziós. Heti négyszer-ötször 45 perc mozgás már elegendő lenne.

Van egy rovatod, a Csinos kedd: arra biztatsz, hogy egy unalmasnak tűnő hétköznapnak is adjuk meg a módját.

Nem volt tudatos, és már másfél éve megy. Hirtelen ötlet, ami – kis túlzással – forradalommá nőtte ki magát. Írtunk egy cikket a Vous-n egy Liza nevű hölgyről, aki mellrákos lett. Feltöltött magáról képeket kemoterápia közben, hogy megmutassa, nem hagyta el magát, mindig kiöltözve, csinosan ment el hazulról. Azt üzente, minél nagyobb a baj, annál jobban kell kinézni. A hat év alatt ötezernél is több levélre válaszoltam, tapasztaltam, hogy olyanok, akik nem tudtak frizurát csinálni, megpróbálták, örültek, hogy sikerült, lefotózták és megírták, hogy egész nap dicséreteket kaptak. Elkészíted magadnak, csinos vagy, megdicsérnek, kedved lesz holnap is megcsinálni, még egy embert ráveszel erre – egy szépségspirál alakul ki, az energiák oda-vissza hatnak. Itt van ez a nő, így küzd, nem hagyja el magát, mi meg van, hogy csak felkapunk egy gatyát meg cipőt és nekiindulunk a napnak. A keddek olyan szerencsétlen napok, már nem hétfő, de még a hét eleje, unalmas nap. Adjuk meg a keddnek is a tiszteletet, ne csak mindig pénteken vagy szombaton legyünk csinosak. A legkülönfélébb sminkekről és hajakról vannak DIY-videók (do it yourself), rakd össze magad! Erre mindenki képes, érdekes módon például esküvőre mindenki szépen fölöltözik.

A húszas korosztályban hódít a vlog, a Youtube adta lehetőségeket kihasználva sokuknak van saját csatornája. A szerzők youtubereknek hívják magukat, kreatívok, kísérletezők, magabiztosak, nem félnek megmutatni hibáikat és marketing szempontból értékesek. Követed az új nemzedéket? Munkáik hatással vannak rád?

Szoktam innen inspirálódni, szívesen követek fiatalabbakat is, nézem, hol tartanak, sokukkal találkozom sajtótájékoztatókon. Viszont a munkámat nem befolyásolják, mást csinálok, mint ők. Van ugyan Youtube-csatornám, hely, ahol megjelenhetnek a videóim, de nem fordítok rá nagy energiát. Inkább Facebookon élem a közösségi életem, ott van a társaságom, ott vannak a „jónőim”. Ettől függetlenül látom, mit csinálnak. A videózás szuper lehetőség a fiataloknak, mobilon keresztül elmondhatják a véleményüket. Csak finoman kell vele bánni, nem szabad föltenni rá a jövőjüket, mondván – nem tanulok tovább, majd lesz belőlem youtuber –. Attól, hogy elkészít valaki egy videót, még nem válik igazi vloggerré, benne kell legyen az X, hiszen ki kell tűnni, jobb fejnek lenni, vagy viccesebbnek, jobban megcsinálni a videót, mint a többiek. Legfontosabb a hitelesség. Sokan jók meg cukik, de nem feltétlenül hiszem el, hogy azt a krémet tényleg megvennék. Honnan lenne húszéves korukban pénzük egy többezer forintos krémre? A Youtube nézőközönsége fiatalabb korosztály, az én átlagosan 30 éves korosztályom – bár onnan is fogyaszt tartalmat –, inkább Facebookon van. A cégeknek piaci szempontból fontos a social felület, jól lehet pozícionálni a termékeket, de azért nem mindegyiket. Nálam tizenéveseknek szóló dolgokat nehéz lenne eladni.

Hogyan élitek a „jó nőkkel” a mindennapjaitokat?

Jelenleg leköt az esküvőm szervezése. Talán a lányok megbocsájtják ezt a pár hónapot. Az elmúlt hat évben minden egyes napon, majdnem minden második órát velük töltöttem, mondhatni, non-stop. Találkozom velük előadásokon, megkérdezik – emlékszel, én írtam azt, hogy –, és tudom, miről beszélnek, hiszen én válaszolok nekik. Ez egész embert kívánó feladat, viszont így maradok hiteles. Ha férjhez mentem, becsszó, visszatérek (nevet).

Mik a célkitűzéseid vloggerként?

Ideje megújulni, nehogy belefáradjak. Jó is, hogy most harminc százalékban másra koncentrálok. A másra koncentrálás persze nem sokat változtat: innen rohanok forgatni, és holnap is forgatok. Szerintem arra vagyok kitalálva, hogy segítsek más nőknek kihozni a maximumot. A fiúk megmosolyogják, hogy ez miben segítség – pedig az! Olyan ismerőseim, akikről nem gondoltam, hogy segítségre szorulnak, megkérnek, hogy sminkeljem ki őket, utána látom, hogy ragyognak, jókedvük van. Hány olyan volt, hogy utána találta meg a párját, mert magabiztosabb lett! Nem a sminken van a hangsúly, hanem hogy feltöltődik, érzi, hogy aznap jobban néz ki – a pozitív hozzáállás vonzó.

Egy randira felkészülős videó végét azzal zárod, hogy „és csajok, tessék mosolyogni, mert ez a legerősebb vonzerő!”.

A mosoly nagy hatalom. Olykor tesztelem az embereket: mosolygok, a többség néz rám, mi bajom van, szerencsére van, aki leveszi, hogy csak jól érzem magam a bőrömben. A párommal vettünk egy vespát, és egyfolytában motorozunk a városban – ez olyan dolce vita-életérzés! Persze látom az ország más részeit, például a Nyírséget, ahonnan származom, ott aztán nincsen mindenütt édes élet, mégis megvan az emberekben a jóság, kedvesség, az odafigyelés egymásra. Nemcsak kívülről kell szépítkezni, a lelket is széppé kell tenni – a szemedben látszik.

Az interjú rövidített változata megjelent a Glamour 2017. július-augusztusi számában.

(Fotó: vous.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: