TÍZ TIPP, HOGYAN ELŐZD MEG A GERINCNYAVALYÁKAT

Néhány hónapja erősen foglalkoztat a gerincem. Ezért megtanultam megannyi jótét praktikát, amikkel sikerül kordában tartanom. Sorolom.

Tipp #1: Az ágyból kelj ki kíméletesen, bal- vagy jobb lábbal – amelyik kézre esik , de előtte fordulj az ágy közelebbik széle felé eső oldalra, hajlítsd be a térded, a felül lévő kezed megtámasztva told fel magad, és lépj le az alsó, majd a felső lábbal. Sikeres földetérést!

Tipp #2: Ha kénytelen vagy lehajolni valamiért, tedd gerincbarát módon. Guggolj le, fogd meg a dolgot (“dolog”, mint valami horrorban :), tartsd a karod minél közelebb magadhoz, emelkedj fel egyenes derékkal, minél inkább megcélozva a függőlegest. Súlyemelés, de ne csináld versenyszerűen!

Tipp #3: Heti rendszerességgel ússz, de háton ám (esetleg gyorsan, de mellben, pillangóban semmiképpen) – haj nem számít (ebbe a legnehezebb beletörődni). Motiváló, ha mindig a következő hajmosásra időzíted az uszodát (nem a legmenőbb a helyi szárító, de meg lehet szokni, és már az is kímél, hogy könnyebb a súlya, mint az otthoninak).

Tipp #4: Váltsd ki házi orvos segítségével az OEP-tól alanyi jogon járó, kedvezményes gyógyfürdő belépőt (évente kétszer lehet). Budapest fürdőváros, isteniek a termáljai. Ne csak a külföldiek örömködjenek a habokban, te is bátran csobbanj. Bármelyik fürdőbe kérheted a kúrát, kivéve a Rudast, ahol viszont emiatt nincsenek annyian. A Lukácsot nem ajánlom most, hogy a Dagály bezárt, az átszavazók miatt heringek módjára lehet áztatni (bár van jó Kneipp taposó). Haladó szinten benevezhetsz egy tízalkalmas helyi fizioterápiás kezelésre. Ja, és ne feledkezz meg wellness után belülről is kúrálni magad: egy pofa helyi termálvíz abszolút egészség.

Tipp #5: Higgy a gyógymasszőrök áldásos munkájában, legalább kéthetente egyszer, (izmokat) megnyugtat, ellazít, felold(oz) és – a fodrászhoz, körmöshöz hasonlóan – néha meggyóntat.

Tipp #6: Látogass el egy manuálterapeutához, és kérdezd meg, mi a csodával foglalkozik – meglepődsz, mennyire hasznodra válik…

Tipp #7: Újabb titok: létezik nyaknyújtó párna! Kíméletes, magadnak szabályozhatod, nyakpihentető fokozata is van, napi egy-két óra viselés ajánlott. Amazonon a jelszó: “neck comforter“.

Tipp #8: Séta séta séta (futás futás futás – annak, aki szereti). Vagy, ami még tutibb: a túra. A gerincvelő keringését ezerre felpörgeti. Megfelelő cipőben, minden nap, éjjel-nappal-napsütésben-napfogyatkozásban-esőben-szélben-fagyban-hófúvásban-csillaghulláskor stb. Keep calm and walk on!

Tipp #9: Javítsd a tartásodat! Három alap nagyszerű-egyszerű tartáskorrekciós gyaki. Legjobb, ha ülve végzed, pláne, ha fit ball-on (de extrém körülmények között is lehet, a síkok megtartása a lényeg). Egyik: tokásít, de se lefelé, se felfelé (se balra, se jobbra) ne mozduljon el a fej, tízszer ismétel. Másik: hasbehúz, vállakat hátrafeszít, kicsit felemel a fej, betokásít, fejingatással felfelé nyújtóz, öt számolásig kitart, tízszer ismétel. A harmadik: hasbehúz, kicsit tokásít, vállakat felhúz, hátrahúz és lehúz, de nagyon-nagyon apró mozdulatokkal, kitart, ismétel.

Tipp #10: Legfontosabb: a szakszerű és rendszeres gerinc(gyógy)torna! Óvatosan próbáld ki az irányzatokat, amiket a szakemberek javasolnak (a teljesség igénye nélkül: stabilizáló torna, McKenzie-módszer, gerincjóga, pilates, idegstimuláló torna …), de a különböző gyakorlatokat mindig engedd át a saját szűrődön. Lassan (!!!), lépésről lépésre próbálgasd otthon, és amelyik beválik, tartsd meg, amelyik nem, az kuka. Bátran keverd a színeket, mintákat, akarom mondani, a (gyógy)torna irányzatokat, és az eredményből állíts össze egy saját, kb egy órás programot. Ha összeraktad, pontról pontra ellenőriztesd le egy gyógytornásszal (jól csinálod-e a gyakorlatot, tényleg nem ártasz-e vele stb.). Hagyatkozhatsz tested visszajelzéseire – ne felejtsd, minden ember és a problémája másmilyen, biztosan egyedi lesz a számodra hatékony gyakorlatsor. Just do it!

(Csak saját felelősségedre fogadd meg a fenti tippeket, melyek a szakorvossal való konzultációt nem helyettesítik.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: