OSCAR!

34 évvel Szabó István Mephistoja után újra magyar alkotás nyerte el idegennyelvű kategóriában az Oscar-díjat. Ezt már mindenki tudja, azért írom le, mert jó leírni. Nem hiába maradtam fent egész éjszaka, 05.06-kor egy déli bombázó, Sofia Vergara bejelentette: “And the Oscar goes to Son of Saul.” Hurrá! A rendező Nemes Jeles László kilóg a sorból a hollywoodi díjkiosztón és nemcsak mert elsőfilmes: egyszerűen, manírmentesen áll a pódiumon, kezében az aranyszoborral. Angolul mondja köszönőbeszédét se túl hosszú, se túl rövid. A Saul fia tömörre gyúrt “üzenetével” fejezi be: “Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film.” Ezt a szöveget is sokan idézték már, azért írom le, mert jólesik leírni. Tetszik szereplése. Legkisebb királyfi, jótett helyébe fele királyságot kapott. Képes volt új gesztusokkal nyúlni az egyre jobban a közhelyesbe vagy az absztrakcióba vesző holokauszt-témához, közelebb hozva, közel rántva hozzánk a tragédiát  a kézi kamera használatával szó szerint. Köszönet a projektben résztvevőknek. A siker fényében különösen kíváncsi vagyok, kiket/ miket tudott megelőzni a film.

Örülünk, hogy Leonardo Dicaprio is megkapta végre-valahára a szobrot. Régen megérdemelte volna akár a Titanic Jack Dawsonja, az Aviátor Howard Hughes-a, a Tégla (The Departed) Billy-je, az Eredet (Inception) Cobbja, a Viharsziget (Shutter Island) Teddy Daniels-e, A nagy Gatsby (The Great Gatsby) Jay Gatsby-je vagy legújabban – amikor már szinte tuti befutó volt A Wall Street farkasai (The Wolf of Wall Street) Jordan Belfortja főszerepeiért. Hogy a netet elárasztó, őt aranyifjúként, pezsgőspohárral a kézben ábrázoló mémjének szövegét kölcsön vegyem: “Emelem poharam Leo-ra.” A visszatérő (The Revenant) hozta meg neki az elismerést. A filmet a most szintén Oscart kapott Alejandro González Inárritu rendezte – őt tavaly is díjazta a Filmakadémia a Birdmanért (itt írtam róla). (A képen, nagyjából szemből: Nemes Jeles László, Leonardo Dicaprio, Alejandro González Inárritu) A legtöbb-oszkáros a Mad Max lett, a tíz jelölésből hatot beváltott (főleg a technikai kategóriákban aratott), ám a legjobb filmért járót az Egy nyomozás részletei (Spotlight) vitte el.

És a szépséges, különleges estélyi ruhák! Legemlékezetesebb Olivia Wilde pompás fehér Valentino kreációja, formabontó, merész dekoltázsával. Lady Gaga viszont formabontóan visszafogott szerelésében a szintén fehér, nadrágos estélyi egyetlen furfangja, hogy nadrág & szoknya egyben. Talán azért vette fel, hogy utaljon a Vadászterület (The Hunting Grund) című dokumentumfilm betétdalára, a Til It Happens To You-ra (Amíg nem veled történik meg), melynek témája egy amerikai egyetem campusán elkövetett többszörös nemi erőszak. Hatásos előadóművészetéhez ezen az estén sem fér kétség, drámai ahogy énekel, zongorával kísérve magát, a háttérben több tucat nő, karjukra fekete filccel ráírták: “nem a te hibád”. De nem ez a szám vitte el a pálmát, hanem a legutóbbi James Bond-mozi, a A Fantom visszatér (Spectre)  főcímdala, a Writing’s On The Wall. Jól néz ki a szőke Jennifer Lawrence csipkés fekete Diorban. Az est nyertes női főszereplője, Brie Larson (A szoba/ Room) pedig ruhaválasztásában is nyerő: tökéletesen áll rajta a királykék, uszályos, habkönnyűnek tetsző Gucci dress. Mindehhez képest a férfidivat elég szürke – jut eszembe erről A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) moziváltozata, mely idén megkapta a citrom-díjat jelentő Arany Málnát. Noha az “örökös Málna-bajnok”, Sylvester Stallone visszatért a Creed: Apollo fia című filmmel, melyben hatalmasat játszva neve bekerült a legjobb mellékszereplők-kalapba, Mark Rylance (Kémek hídja/ Bridge of Spies) mégis legyőzte. Így hát Sly-nak az Oscar még mindig csak eltűnt sofőrjét jelenti*.

*Oscar, a sofőr: Oscar nevű sofőrről kapta a címét az 1991-es vígjáték, amiben Stallone főszereplőként alakítja Angelo Provolone-t, a jó útra tért maffiafőnököt, igen viccesen. A film érdekessége, hogy a címszereplő csak a végén, egy pillanatra tűnik fel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: