MY LITTLE BARCELONA #1

Barcelona színes, vidám, laza, mégis rendezett nagyváros, ismerőseim szinte kivétel nélkül lakóhelyüknek választanák. Kétrészes úti beszámolómból kiderül, én is beállok-e a sorba.

Ha Barcelona utcáin sétálsz, mindenhol színpompás forgatag fogad: szürke falak élénk, gyerekes rajzokkal vagy lázadó graffitikkel, telematricázott közlekedési táblák, üzenetekkel lefújt garázsbejárók (pl. Orwell 1984), képzőművész hajlamról árulkodó házkapuk, és hogy a másik végletet is mondjam, a katalán építész, Antoni Gaudí (1852-1926) jellegzetesen élénk, organikus stílusú, városszerte látható alkotásai. A belvárosban Nelli húgommal megnéztük Güell palotáját, aztán elmetróztunk a Grácia negyedbe, az ugyanilyen nevű parkhoz (Parc Güell). A palau csak a tetején “gaudís”, fákat formázó, fényes csúcsdíszei miatt (a képemen nem annyira látszik, de elhiheted, különböző élénkzöld fenyőfák vannak a tekintélyt parancsoló épületen), ám a park, ráadásul természetbe ágyazva, a mester merész fantáziavilágát mutatja.

Híresek tarka csempéi. (Ha mostanában kövezteted a lakásod ellentétben velem, aki a napokban lett túl a konyhakövezésen, és azóta is bánja, hogy sötétbarna járólapot választott , mindenképp gyűjts inspirációt innen, helyettem is!) A fő mű  biztos kitaláltad , a város jelképévé lett Sagrada Familia (Szent Család-templom). Ha eddig nem ájuldoztál eléggé a Hagia Sophia vagy a Notre-Dame láttán, ezt a bazilikát körüljárva le leszel véve a lábadról és nem azért, mert fárasztó a “körmenet”. Végre egy templom, ami nemcsak monumentális, eredeti, bravúros, magával ragadó, de úgy modern, hogy közben benne van súlyos történelmi korok megannyi remek építészeti emléke menj, és nézd meg! (Fotóm közel s távol sem adja vissza.)

Két kapuja van, az első, a klasszikus témákkal letisztultan ékesített bejárat mintha a Mennybe vinne, míg a hátsó mintha a Pokolba. (A képen a kaotikus és rémisztő hátsókapu.) A falakon itt-ott a Szent Család nevei, számomra véletlenszerűen elhelyezve, de nyilván tudatos koncepció. A tizenkét stáció jelenetei domborműveken megörökítve, középpontban Jézus a kereszten, meg rengeteg kisebb-nagyobb torony, köztük a messziről is jól kivehető és beazonosítható nyolc legnagyobb, melyek csúcsán a megunhatatlan színes díszítés, ezúttal nyolc sárga kereszt (glóriában?). Mégis legjobban a környezet fogott meg, a templom lepukkant, szerény külsejű lakásokkal beépített szegénynegyed kellős közepén van. Képzeljétek el, a bazilikától két-három méterre nyomorultul kinéző erkélyek, az egyiken fregoli, száradó alsóneműkkel, a másikon egy nem spanyol zászló  talán valamelyik arab államé? Szürreális mint maga az épület – és autentikus.

1882-ben kezdték építeni, máig nem készült el. Meglepő módon a daruk a háttérben még hozzá is tesznek végtelen sokszínűségéhez.

Megnéztük az Arc de Triomf-ot  is. Húgom megfigyelte, minden világvárosban találni diadalívet, kivéve sajnos Budapesten. A legjobbat utoljára hagytam (nem a bevásárló utcák, azok szintén jönnek majd) – irány a strand! 

2 in 1, metropolisz és tengerpart egyben. Legtutibb hely a Barcelonata metrómegállóhoz közeli plázs, hangulatos koktélbárokkal, tengeri sütödékkel. A sétáló rész szélén helyiek és turisták nyugalmasan üldögélnek, olyan mint hippik egy tömegrendezvényen, arcukon kedvesség és béke. Mi is odaültünk, talán beleolvadtunk a közösségbe – mondjuk húgom a  helyben vett fekete filckalapjában* biztosan.  Beszippantja az embert a spanyol életérzés. Manana (holnap) – ez a szavuk járása a spanyoloknak. Nem véletlen, náluk mindig minden ráér. Fürödjünk, napozzunk, ne gondoljunk a holnapra!

Folyt. köv.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: