“KISS ANNAMÁRIA BESZÉLGET FREI TAMÁSSAL”

Két hónappal korábban…

Emlékeztek Az ördög Pradát visel/ The Devil Wears Prada egyik jelenetére, amikor a divat legnagyobb úrnője, a Vogue főszerkesztője azzal túráztatja újonc személyi asszisztensét, hogy egy mission impossible-el bízza meg, miszerint szerezze meg aznapra a legújabb, még meg sem jelent Harry Potter-rész kéziratát? Kábé így látom utólag a feladatot, amit főnökömtől kaptam újságírói pályafutásom harmadik hónapján. Hogy ideje lenne megszólaltatni Frei Tamást, bár neki nincs összeköttetése hozzá. Ráadásul alig nyilatkozik és ritkán jön Nizzából Budapestre tettem hozzá némi kutatás utánNa, bumm, come on!

Meg kell találnom. Lássuk csak, hol adja ki a könyveit: az Ulpius-Háznál. Nem ismerem a “háziakat”, de jön segítség, íróismerősöm, aki ismerőse a tulajdonosnak, elkéri Frei e-mail címét. Kettő is van, ám régiek, különben sem ad interjút senkinek, felesleges megkeresni. Sebaj, próba-szerencse. Két hetes átfutási idővel ismerősöm egyik levele betalál, pedig már nem reménykedem a válaszban. Ekkor tudom meg a varázsigét, túl a protekción: “Teljesen kezdő azt hiszem, ez mellette szól.” Mellettem szólt. Oké, rendben, beszélgethetek vele, kizárólag személyesen, két hónap múlva Magyarországra jön, akkor keressem meg. Kezdetét veszi a felkészülés életem első interjújára. Tele a fejem: “akasztják a hóhért”, “mély víz, csak úszóknak”, “miért nem lettem inkább műkörmös???” Zzz…

Megvettem legújabb regényét, a 2015-öt, amit rögtön el is kezdtem olvasni, megittam egy kávéritkaságot, a Riói kókuszos mediát, rózsaborssal a Mammut-beli Frei Café-ban, meghallgattam húgom véleményét a korábbi két könyvről, A megmentőről és A bankárról, aztán összeírtam az interjúkérdéseim vázlatát.

Két héttel korábban…

A 321. oldalon tartok. Érkezik a hír egyik barátnőmtől, hogy Frei Tamás budapesti előadásaira akciós kuponokat hirdetnek. Ahá, akkor itt lesz! Gyorsan, mielőtt elkapkodnák, veszek jegyet a Maharadzsa kávéja és egyéb egzotikus történetekre. Ilyet sosem szoktam: kezdés előtt háromnegyed órával beülök az előadóba, az első sorba, közép-középre. És figyelek mindenre. A szokásos fekete-fehér színű pulcsiban, barátságosan, lazán elegánsan foglalja el helyét a pulpituson, hogy aztán két órán át félelmetesebbnél izgalmasabb kalandjairól meséljen viccesen, telt házas közönségének. Érdekes volt megtudnom, úgy készült fel a regényírásra, hogy riporterként felkereste azokat a híres külföldi akcióthriller bestseller-írókat, akiket nagyra tart (pl. Ken Follet, Alex Berenson), hogy megtudakolja műhelytitkaikat. A program után beállok a dedikálásra várók sorába, tíz perc, én következem. Az vagyok, akinek interjút ígért, mondom hetykén, újságírós öntudattal, titkon totál frászban. Ja igen, emlékszik, legyen, álljak a sor végére, hosszú lesz. Mert a nagy kérdés, mikor ér rá. Húsz perc scrollozás következik az okostelefonban, mire kijön az eredmény: pénteken legyek készenlétben, amikorra mondja, és ahova, menjek sebesen, riaszt majd. Számot cserélünk.

Történetünk idején, csütörtökön…

544. oldal. SMS: “Ma kellene délután telefonon interjúznunk. Remélem, úgy is fel tudja venni a beszélgetést, én autóban leszek 17.15-től kb. fél órát. Akkor kellene hívnia, a holnapi személyes találkozó nem fog működni. Szóval ma vagy soha.” Amíg Tamás A-ból B-be autózott, gyors beszédű, informatív, érdekes, lelkes, exkluzív válaszokat hallhattam. Én közben piros, zöld és sárga voltam, pedig nem is vagyok közlekedési lámpa szerencsére nem látta. Mission completed. 588. oldal. Vége.

Update: Az interjú megjelent a Librarius kulturális portálon! http://librarius.hu/2014/11/20/frei-tamas-fejunk-folott-fog-zajlani-vilag-exkluziv-interju/

(fotó: Librarius)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: