KICSIT RETRO, NAGYON BALATON

“Nekem a Balaton a Riviéra” (Németh Lehel)

Nyaranta legalább egy hétre elvonulok a Keszthelyi-hegység erdős lejtőjén megbújó, a Balatontól csupán pár km-re fekvő, csendes, igazán festői Nemesvitára, hogy Provence-i stílusú kertekben lila levendulaillatot érezzek és mézédes óriásfügét szedjek, hogy délutánonként a balatonedericsi strandon fürdőzzek, hogy lángosos, hekkes standoknál kolbászoljak, hogy árnyas szaletliben* limonádét olvassak, hogy naplementében gintonic-ot kortyoljak, hogy ússzak egyet a közeli Hévízi-tóban, vagy csak kedvemre gyönyörködjek a Balaton-Felvidékben.

Alacsonyan szállnak a stukkerek (Bujtor István)

Napokban egyik barátnőm megajándékozott az Északipart magazin idei számával, amit nézegetve sok-sok balatoni emlék jutott az eszembe. Már a címlap sztorija gyerekkorom nyári tévézéseit idézte, a régi Bujtor-filmeket, amiben ugye a magyar Piedone plusz “Dr. Watson és Woody Allen pokoli fúziója, Kardos doktor” alias Kern András nyomoznak a magyar tengernél. Látom magam előtt a Lilomfi bájos balatoni jeleneteit a szép Krencsey Marianne-nel, de a Jó estét nyár, jó estét szerelem déli parton játszódó, nosztalgikusan nyomasztó képsorait is. Olvasom, hogy Jancsó Miklós kedvenc forgatási helyszíne volt a Káli-medence, itt készítette többek között az Égi bárányt, ráadásul ő tette népszerűvé a művészek körében a környék üdülőterületeit.

Ó, a Balaton, régi nyarakon (Cseh Tamás)

Újabb érdekes cikkbe futok bele. Nyáry Krisztián a szerelmes írók közül ezúttal Jókai Mór intim szférájáról mesél: hogy az író és a nála 54 évvel fiatalabb (!) Nagy Bella, hogyan kerültek még közelebb egymáshoz füredi romantikázásaik során, aminek aztán “családpukkasztó” frigy lett a vége. Egyébként szegény Jókai sehogy sem tudott megfelelni családja elvárásainak a párválasztásban, első házassága azért volt botrány, mert a nála 12 évvel idősebb Laborfalvi Rózát vette el. (Hihetetlen, a két feleség között 66 év korkülönbség volt!)

“Száz költőnek száz dala se tudja szépségeit elszámlálni” (Eötvös Károly)

A lap végén a Szigligeti Alkotóházról szóló írás szintén nekem való, többször jártam ott látogatóban, tanúsíthatom, az alkotóház óriási arborétumszerű parkja valóban lenyűgöző. Olyannyira az, hogy annak idején Makk Károly egyből meglátta benne a Liliomfi ideális és idilli helyszínét. Sajnos most zárva, épp felújítják, idén a fiatal írókból és költőkből álló József Attila Kör (JAK) sem tudja éves gyűlését megtartani, ahogy kivételesen a többi hazai művész sem alkothat itt nyaralva, kedvére, egymást inspirálva.

Nagyon Balaton (Weiler Péter)

Külön figyelmet érdemelnek Weiler Péter grafikusművész klassz munkái, Nagyon Balaton című pop-art grafikái még különlegesebbé teszik ezt az amúgy is prémium kategóriás, színes-szagos magazint. Aki mostanában nem lógázza lábát a Balcsiban azért, aki éppen a parton pihen azért lapozgassa az Északipartot, garantált a retro életérzés.

*Saletli: Kerti házacska, lugas.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: