MY LITTLE PARIS #1

Kedvenc városom Párizs. Hogy miért, kiderül pár részes úti naplómból: közelmúltbeli utazásomról mesélek. Lesz benne divat, kultúra, gasztronómia és sok más meglátod, majdnem olyan jó hely, mint Walhalla. Bon voyage!

LA MODE

Ha Párizsban jársz, először vegyél tízdarabos gyűjtőjegyet (carnet), majd metrózz az Opéra-ig. Már a föld alatt megcsap, nemcsak az összehasonlíthatatlan francia metrószél és életérzés, de a divat szele is, meg persze az elmaradhatatlan “underground” zene. A világ egyik legrégibb, leghíresebb, legpuccosabb áruháza, a Lafayette minden évben készít egy, az aktuális jelszavát reklámozó plakátot, messziről azonosítható stílusban és tipográfiával. Alig vártam, hogy lássam az ideit a metróban. Nem csalódtam, vidáman, franciásan hirdeti a leárazásokat: soldissimes (a képen). Shopping!

A szerelvényből kiszállva, a labirintusból kiszabadulva, a csapóajtókon átmenve, nagyon nem mindegy, hol törsz a felszínre. Ha megtalálod az Opéra feljárót, és mit sem sejtve följössz, nem látsz magad előtt mást, mint két forgalmas boulevard-t. De semmi vész, csak nézz hátra, és le leszel nyűgözve: orrod előtt a pompás Opera, monumentálisan és aranyozottan ragyogva.

Ha pedig kigyönyörködted magad, elkészítetted az obligát fotókat, már jöhetnek is a nagy áruházak. Megkerülve az épületet, hátul mindjárt kettőt látsz, mármint két Grands Magazins-t: a Printemps-t és ama bizonyos Galeries Lafayette-et.

Franciaországban, a belvárosokban szerencsére nincsenek kimondott bevásárlóközpontok. “Nagyáruházak” vannak és egy-két pláza-utánzat: esetünkben a Les Halles, egy földalatti óriásbunkerhez hasonló indusztriális objektum, ahol, kis túlzással, sarkokban eldugva, folyosók végében bujkálnak a világmárkák üzletei.

A Lafayette bejáratánál tartottunk (ld. képet). Kiegyenesedik, hasat behúz, mellet kifeszít, belép. Mint Alice Csodaországban. Csillogó luxusmárkák mindenütt, főleg franciák: Chanel, Chloé, Gucci, Gaultier, Givenchy, Dior, Kenzo, Lanvin, Lancôme, Louboutin, Louis Vuitton, stb.

Csak kisebb relikviák vásárlására ajánlom a helyet amit a pénztárca még elbír. Én harisnyát, kesztyűt vagy hajcsatot vettem eddig, amikhez mindig járt egy legalább kétszer annyit érő ajándéktermék, na meg a must have lafayettes zacsi. A franciák ezt hívnák bon marché-nak, ami nem csak jó vásárt jelent, hanem így nevezik az egyik helyi csemegeláncot is.  Persze nézelődni se felejtsünk el, beleértve a belsőépítészetet, kupolástul. (A képen látszik, olyan, mint egy díszes nézőtér.)

Hasznos, ha keresünk az infó pultnál metróvonalas várostérképet könnyen kiszúrható az áruház kicsinyített plakátjáról a borítón. Közben stíröljük a párizsi nőket, és próbáljuk megfejteni, mi lehet a titkuk. Mitől ilyen karcsúak, stílusosak, sikkesek? Karcsúak, mert hosszan és gyorsan tipegnek a városban (számos metróátszállónál sokat kell gyalogolni), meg persze kalóriaszegény francia ételeket esznek. Stílusosak, mert ahogy senki más, olyan lazán, természetesen tudják viselni a legképtelenebb szettet is. És azért sikkesek, mert karcsúak, stílusosak és jól, olykor szokatlan merészséggel használnak kiegészítőket az általában egyszerű, de tuti minőségű cuccaikon (példa Carla Bruni, de sajnos ő nem jött szembe). Hozzáteszem, a férfiak is divatosan öltözködnek, gyakran elegánsak (a képen az ex first lady mellett álló férje jól példázza).

Nem volna teljes a divatmustra, ha nem beszélnék a Champs Élysées csili-vili vitrineiről, ahol a szép ruhákon túl, még autócsodák is helyet kapnak, vagy a Place des Vosges haute couture kirakatairól, ahol a legnevesebb divattervezők kreációi ejtenek ámulatba.

Remélem, kétséget kizáróan sikerült bizonyítanom a közhelyes tételt: Párizs a divat fővárosa.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: