EGY KIS FESTÉSZET, EGY KIS KÖLTÉSZET

Összművészeti kezdeményezésből jó eséllyel magas minőség kerekedik ki. Az Írók Boltjában tartott könyvbemutató, ahol egy neves magyar festő albumát mutatták be, példa erre.

Dugig az emelet, még a könyvespolcokon is lógnak. Szokatlan, hogy festőket látok irodalmi közegben. Mindenki köszön mindenkinek, látszik, hogy szakmabeliek, az egyik hölgynek még a haja is sokszínű, mint egy paletta. Nagyon idős bácsi nehezen, de csendben felkapaszkodik, minden tekintet ráirányul, míg helyet nem talál magának. Nem ismerem. Örömmel ismerek fel viszont legalább öt írót a széksorok között. Ritka pillanat, amikor több művészeti ág képviselője kíváncsi egyik kollégájuk munkájára.

Az est szereplői két író és maga a művész. Író1 lazán kérdez, Festő válaszol, Író2 komolyan előad, Festő válaszol. A beszélgetésből kiderül, még a nyolcvanas években készített egy negyvenöt képből álló sorozatot, aminek összes darabja Antonin Artaud Velem a kutya-isten című verséhez kapcsolódik, de nem csupán témájában, hanem egészen konkrétan, versrészletekkel színezve a kompozíciót. A háttérben vetítés, megbizonyosodhatom a hallottakról: Festőre akkora hatással volt a szürrealista francia vers, hogy tőle rendhagyó módon figuratívan ábrázol, csak kutyákat. Mindenhol minimum egy kutyaisten ugat vagy vonít, nem lehet megállapítani, ahogy kedvenc képemen sem tudom eldönteni, a Holdat vagy a Napot ugatja-e, esetleg nyüszít. Fekete kutya, sárga korong, vörös háttér, arany rátét.

Velem a kutya-isten, s nyelve

meredeken döf, mint a dárda

a papsüveg kettős kúpjába,

föld-ívhajlattól bizsergetve. 

Klimó Károly: Artaud-sorozat, Pauker, 2014

(Fordította: Schneller Dóra)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: